POSJETITE KURAN.BA
 
 

saradnjom do efikasnijeg rada

Tarik Lazovic | Saff br/str. 41

Turisticki kompleks izgraden unutar i oko zidina Starog grada u Velikoj Kladuši, zaista je pružio sve uslove za održavanje jedne ovakve manifestacije, a i organizator- Kantonalni odbor Aktivne islamske omladine Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Centralom Aktivne islamske omladine, se potrudio da organizacija bude na odgovarajucem nivou



"Stari grad" u Velikoj Kladuši bio je 22.04. ove godine domacin prvom susretu bošnjacke omladine iz dijaspore- “Velika Kladuša 2000". Jednodvnevnoj manifestaciji prisustvovala je bošnjacka omladina iz Austrije, Njemacke, Holandije, Slovenije itd.

Turisticki kompleks izgraden unutar i oko zidina starog grada, zaista je pružio sve uslove za održavanje jedne ovakve manifestacije, a i organizator, Kantonalni odbor Aktivne islamske omladine Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Centralom Aktivne islamske omladine, potrudio se da organizacija bude na odgovarajucem nivou.


Ucesnici i gosti, njih skoro 120, poceli su pristizati vec u petak navecer dok je vecina, stigla do pred sami pocetak manifestacije. Okupljanje, i pocetak programa planiran je za jedanaest sati, medutim, zbog kašnjenja ucesnika, uglavnom uzrokovanog zastojima i velikim gužvama na putevima, odgoden je za sat kasnije.

Na samom otvaranju prisutnima se obratio predsjednik Aktivne islamske omladine, Adnan Pezo. Upoznavajuci ucesnike sa ciljem organiziranja ovog skupa, rekavši da je primarni cilj bio sakupiti predstavnike što više bošnjackih džemata u dijaspori kako bi se upoznali, zbližili i, na taj nacin omogucili uslove za bolju saradnju. Istakao je takoder i želju kako bi se u narednom periodu pokušala naci i adekvatna rješenja.


Program manifestacije se sastojao iz dva dijela, tacnije iz sastanka radnih grupa sastavljenih od predstavnika džemata, i Okruglog stola na kojem su ucestvovali svi prisutni. Ucesnici su imali priliku slušati predavanja i gledati video-prezentacije materijala AIO.

Okrugli sto na kojem se trebalo razgovarati o problemima bošnjacke omladine u dijaspori, privukao je najviše pažnje i pokazao da su brojni problemi sa kojima se Bošnjaci u dijaspori susrecu. Ukazano je na problem povratka, zatim na problem ekonomskih investicija, odgoja djece i sl. Svojim prisustvom ovaj dogadaj je obogatio i hfz.mr. Muhamed Porca, koji je svojim savjetima pomogao u otkrivanju pravih i suštinskih problema.


Primjetna je i velika želja bošnjacke omladine iz dijaspore da pomognu, na svaki nacin, omladini u Bosni.

Na kraju je zakljuceno da su problemi i potrebe bošnjacke omladine u dijaspori brojni i da je jasno da se ne mogu riješiti za kratko vrijeme. Stoga je formirana komisija ciji je zadatak da u narednom periodu, tacnije do ljeta, kada se planira sljedeci ovakav susret, ponude moguca rješenja.


Zamolili smo predsjednika organizacionog odbora Omera Velagica, inace predsjednika KO AIO za komentar ovog skupa: "Svakako cilj nam je bio da okupimo omladinu iz dijaspore kako bismo u buducnosti omogucili bolju saradnju i popravili moguce nedostatke, i nadam se da smo postigli cilj. Pokušali smo okupiti što više omladine bez obzira bili oni clanovi AIO ili ne, u tome smo relativno i uspjeli, jer smo ipak ocekivali veci broj ucesnika, i nije nam poznat razlog neodazivanja onih koji su pozvani."